Gratis verzending voor alle bestellingen boven €60

Hoe maak ik mijn konijn zindelijk?

Een konijn is natuurlijk een geweldig huisdier. En wat het alleen maar leuker maakt, is als je konijn alle keutels en plasjes in een toiletbak doet. Een konijn doet zo’n 300 keutels per dag en die hele dag opruimen wordt niemand blij van.

Een konijn is eigenlijk een heel schoon dier en wil heel graag de behoeften op één plek doen. Doordat wij mensen fouten maken, snapt je konijn het niet en gaat het toch mis.

Wat er vaak fout gaat, is dat een konijn vermenselijkt wordt. Mensen gaan de dingen die zij wel en niet fijn vinden kopiëren naar hun konijn. Zo krijgen wij van jongs af aangeleerd dat poep en plas vies is. We spenderen vaak zo min mogelijk tijd op het toilet en vinden onze eigen geur meestal niet fijn. Een konijn wil juist zijn, waar zijn of haar geur is. Zij vinden hun eigen geur wel prettig. Sterker nog, hier willen ze ook lekker kunnen chillen. 

Basisregels

voor het zindelijk maken van jouw konijn

Een toiletbak die groot genoeg is

Eén van de meest gemaakte fouten is een veel te kleine toiletbak. Jouw konijn moet languit in het toilet kunnen liggen en heb je een koppel konijnen, dan moeten ze lekker samen languit kunnen luieren in het toilet. De gemiddelde hoekwc’tjes, die je overal ziet, zijn eigenlijk altijd te klein. Het toilet kan beter nét een maatje groter zijn, dan dat je konijn er niet goed inpast, en er toch naast keutelt en plast. Met het gevolg dat je toch weer steeds het hele verblijf moet schoonmaken. En je maakt de ruimte voor je konijn echt niet kleiner, want hij zal veel tijd spenderen in de wcbak. Dit is dus net zo goed leefruimte voor je konijn.

Hooi boven het toilet

Een konijn eet als het goed is heel de dag door hooi en doet dus zo’n 300 keutels per dag. Als het hooi en de toiletbak ver uit elkaar zijn, moet je konijn 300 keer per dag heen en weer van het hooi naar het toilet. Dan is het in 250 van de gevallen te laat en ligt het al ergens anders. Als je zorgt dat jouw konijn in de toiletbak hooi gaat eten, zit deze meteen op de goede plek en gaat het vanzelf. Bied het hooi dan ook alleen hier aan en niet op andere plekken. Anders wordt het juist onduidelijk.

Kies de juiste bodembedekking

Hoe meer verschil tussen het gevoel in de toiletbak, als in de rest van het verblijf, hoe beter je konijn dit begrijpt. Zorg dus dat dit duidelijk anders aanvoelt onder de poten.

Daarnaast moet het toilet een zo fijn mogelijke plek zijn, waar je konijn ook lekker kan chillen en dus moet ook de bodembedekking prettig aanvoelen. Een hond of kat heeft kussentjes onder de poten, maar een konijn is hier alleen maar beschermd met haar. Te harde bodembedekking, zoals beukensnippers of houtkorrels voelen echt niet prettig en kunnen zorgen dat de haren aan de onderkant van de poten eraf slijten. Dit kan resulteren tot allemaal wondjes onder de poten, wat kan leiden tot vervelende ontstekingen, ook wel pododermatitus genoemd. Als het voor jou niet prettig voelt, om met blote voeten op te lopen, is dat het voor jouw konijn ook niet.

Omdat een konijn eigenlijk heel schoon van zichzelf is, moet het ook schoon aanvoelen. Je zult merken dat als de toiletbak te vies is, ze ernaast gaan poepen en plassen. Papierkorrels zijn lekker zacht voor de voeten, nemen heel goed vocht en geurtjes op en bevat zo goed als geen stof. Het plakt niet aan het toiletbak, maar wel aan elkaar dus het schoonmaken is ook nog eens heel praktisch. Geen geschraap en gedoe met schoonmaken dus! Succes voor jou en jouw konijn gegarandeerd!

Dit zijn echt de basisregels voor een zindelijk konijn. Er zijn uiteraard wel uitzonderingen die het toch lastiger kunnen maken. Een konijn gebruikt de geur namelijk ook om te communiceren.

Castreren kan helpen

Als jouw konijn niet gecastreerd is, is er grote kans, dat vanaf een bepaalde leeftijd deze de behoefte krijgt om te laten weten dat hij of zij beschikbaar is voor een potentiële partner. Dan zal er dus vaker buiten het toilet geplast en gekeuteld worden. Zo kunnen andere konijnen ruiken dat hij of zij daar woont en graag baby’s wil! Castreren is dan de beste optie, zodat deze behoefte af gaat nemen. Bij mannetjes begint dit vaak rond de 15 weken. Bij dames kan dit zo nu en dan opeens veranderen, afhankelijk van de hormoonhuishouding. Zo zie je in het voorjaar vaak ineens een periode dat de dames meer bezig zijn met de hormonen en opeens overal keutelen, om een potentiële partner aan te trekken!

Let op met veranderingen in de omgeving

Geuren worden door konijnen ook gebruikt om te waarschuwen. Stel je voor dat de buren aan het verbouwen zijn of er opeens een nieuwe eettafel staat. Dan kan het zijn dat je konijn even minder zindelijk is, om met de geuren te laten weten hoe de situatie in elkaar zit. Dit kunnen zelfs hele subtiele veranderingen zijn. Omdat een konijn hele gevoelige zintuigen heeft, nemen zij veranderingen veel meer waar, dan dat wij dat doen. Denk bijvoorbeeld aan een verse bos bloemen, die net op tafel staat of dat nieuwe parfum die je voor het eerst gebruikt.

Neutraliseren van (vaste) foute plekken

Mocht jouw konijn een keer op de bank hebben geplast, dan is er grote kans dat dit vaker gaat gebeuren op deze plek. Het ruikt immers naar het konijn, dus zal hij of zij vaker teruggaan naar deze plek. Het is dan noodzaak dit soort plekken zo goed mogelijk te neutraliseren, zodat je konijn zijn geur hier niet meer herkent. Door kooi spray te gebruiken maak je deze plek 100% schoon. Deze spray bevat alleen natuurlijke ingrediënten, maar werkt perfect. En ruikt ook nog eens heel fris.

Als laatste kan er natuurlijk altijd iets medisch aan de hand zijn met jouw konijn, waardoor het moeilijk zindelijk wordt of is. Denk hierbij aan problemen met de nieren of urinewegen. Mocht het na alles hierboven toch niet goed gaan, is het wellicht raadzaam de dierenarts te raadplegen.

Aanraders

De waardering van www.jouwkonijn.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 2453 reviews.