Konijnen verharen het hele jaar door. Door continue haren te vervangen blijft de vacht in goede conditie. Het grootste gedeelte van het jaar geeft dit weinig problemen, maar twee keer per jaar is dit het meest zichtbaar. Dan vindt de seizoensverharing plaats. Dit wordt getriggerd door de veranderende temperaturen. Je konijn past zijn vacht aan, aan het aankomende seizoen. Je kunt het zien als onze winter- en zomerjas.
De overgang van winter naar zomer is dan ook de heftigste verharingsperiode. Dit wordt de seizoensverharing genoemd. De dikke wollaag maakt plaats voor een dunnere, minder dikke vacht voor de zomer. Deze wollaag zit onder de zichtbare vacht van je konijn. Vandaar dat de haren die je los rond ziet vliegen, meestal ook lichter zijn dan de kleur van de vacht, die je gewoonlijk ziet. Het is dan ook een fabel dat je konijn in de winter meer haren heeft, dan in de zomer. Het aantal haren blijft gelijk, alleen is de structuur van de haren in de winter veel dikker. En deze haren moeten dus allemaal vervangen worden.
Konijnen in de natuur verliezen hun losse haren, doordat ze in tunnels leven. Ze schuren met hun vacht door nauwe tunnels van hun burcht en worden zo op natuurlijke wijze geborsteld. Omdat onze huiskonijnen niet in tunnels leven, moeten we ze op andere manieren helpen. Als de losse haren ingeslikt worden tijdens het wassen van zichzelf of het konijnenmaatje, kan dit veel problemen geven. Een kat kan deze haren uitbraken, maar dit kan een konijn helaas niet. De haren moeten simpelweg weer met de keutels het lichaam verlaten. Teveel haren in de darmen kunnen leiden tot een blokkade oftewel een verstopping. Hierdoor stopt je konijn met eten en kan zonder juiste hulp zelfs overlijden. Helaas zien we dit dan ook elk jaar weer gebeuren tijdens deze periode.
Eén van de belangrijkste dingen tijdens de rui is dat de darmen van jouw konijn zo goed mogelijk werken. Hoe beter de spijsvertering functioneert, hoe makkelijker haren die in de buik terechtkomen, afgevoerd kunnen worden. Dit doe je door zoveel mogelijk vezels aan je konijn te geven. Zowel in de voeding, als in de snacks. Denk hierbij aan zoveel mogelijk ruw hooi, gedroogde kruiden en snacks van hooi en kruiden.
Vezelrijke snacks zijn dus aan te raden tijdens de rui. Zoals snacks van hooi/kruiden of aardpeerstokjes.
Ook extraatjes die licht laxerend werken kunnen ervoor zorgen dat je konijn makkelijker de haren uit kan poepen. Zoals bijvoorbeeld ananas en andere fruitsoorten. Maar dan het liefst wel in gedroogde vorm, omdat er anders extra kans is op dunne ontlasting.
Lijnzaadbrokjes zijn eigenlijk een must-have voor een konijn in de rui. De olierijke brokjes kunnen ervoor zorgen dat haren makkelijker uitgepoept worden en kunnen helpen de vacht in betere conditie te krijgen.
Het verharen kost je konijn veel extra energie. Daarom zijn extraatjes die meer energie geven ook zeker aan te raden. Snacks zoals erwtenvlokken en pompoenpitten bevatten extra energie, maar geen onnodige vetten.
De meest effectieve manier om de losse haren bij konijnen te verwijderen is door te borstelen. Helaas zijn er heel veel slechte borstels te koop, die eigenlijk alleen maar zorgen dat je konijn niet meer uit de rui komt. De haren van konijnen zitten vrij los in de haarzakjes. Hierdoor kunnen ze haar loslaten, als ze in de natuur worden gepakt door een roofdier. Veel borstels trekken de goede haren ook mee uit de vacht. Omdat je konijn deze goede vacht snel wil vervangen groeien er ‘nood’-haren, deze ‘nood’-haren zijn altijd van mindere kwaliteit. Het gevolg is dat de vacht van je konijn alleen maar slechter en slechter wordt. Dit is precies waarom trekken aan losse plukken heel slecht is. Je zult altijd goede haren uit de huid van je konijn meetrekken. Daarnaast schrapen de borstels met pinnetjes ook nog eens over de gevoelige huid van je konijn.
Verplaats je maar eens in je konijn… Haren die uit je hoofd getrokken worden en ook nog over je huid geschraapt worden met scherpe pinnetjes. En dan raar vinden dat konijnen weg willen tijdens het borstelen?
Dit is, wat ons betreft, de enige goede konijnenborstel. Ongeacht het type haar of vacht van jouw konijn. Gemaakt van zwijnenhaar, die de huid en vacht van je konijn niet beschadigd. Deze borstel laat alle goede haren zitten, en verwijderd alle loszittende haren. Door de nylon-steunharen kun je makkelijk door de vacht van jouw konijn borstelen, zonder dat het onprettig aanvoelt of pijn doet bij je konijn. Ook is er de Sensitive Care borstel. Deze is een maat kleiner, maar verder vrijwel hetzelfde. Door de kleinere maat, is deze ideaal voor de lastige plekken, zoals de oksels en in het gezicht van je konijn. Veel konijnen genieten zelfs van een borstelbeurt met deze borstel. Want losse haren jeuken!
Om alle overtollige losse haren te verwijderen zijn de Bunny Butts ideaal. Door 2x per week met deze doekjes over de vacht van je konijn te gaan, blijven alle losse haren aan de doekjes plakken. De lotion van de doekjes verzorgen ook nog eens de geïrriteerde en jeukende huid van je konijn. Een uitkomst dus. Elke haar die niet in de buik van je konijn terechtkomt, is er weer één!
Nóg meer info over de vacht, verharing en verzorging van je konijn? Dan is het boek Jouw Konijn Verzorging een uitkomst met alle ins en outs over hoe de vacht van Jouw Konijn nu eigenlijk in elkaar zit en hoe je hiermee om kunt gaan.